Entreprenad Live 2021

Publicerad 8/11, 2021 kl. 10:50

Mellan den 14-16 oktober var det dags för den enda maskinmässan för bygg- och anläggningsbranschen att gå av stapeln sedan pandemin bröt ut i februari 2020. Mässan EntreprenadLive hölls på Säve Flygplats norr om Göteborg och blev ett lyckat arrangemang.

Många var nog ganska tveksamma till att förlägga en utomhusmässa i oktober och dessutom på västkusten där vädret kan växla snabbt. Men vädergudarna tycks ha varit på arrangörernas sida den här gången. Det kanske inte var så varmt och det blåste hårt periodvis men solen höll sig framme en hel del under de tre dagar så mässan blev fullt genomförbar. Knappt 200 företag ställde ut och enligt arrangörens egna uppgifter besöktes mässan under de tre dagarna av 14 037 personer.

 

Batteritrenden ökar

Stämningen var god i montrarna och trots avsaknaden av mässor och stora leveransproblem fanns en hel del nyheter i montrarna. En trend som blir allt starkare är den ökande batteridriften på både stora och små maskiner. Utbudet av batteridrivna maskiner blir allt bredare och omfattar allt från små handhållna byggmaskiner, vibroplattor, stampar, liftar, minikranar, hjullastare, dumprar till grävmaskiner.

Det enda minustecknet för mässan den här gången var att den ligger en aning avsides. Man ska helst åka med egen bil och det är ganska långt att gå från parkeringen till själva mässan. Reste man kommunalt var det ett ganska stort projekt att ta sig dit. Även taxi hade lite svårt att hitta rätt. Men det blev i alla fall en mässa i Sverige i år om än ganska sent på året. 

Som branschtidning hade vi lite begränsad tid att besöka mässan men fick i alla fall möjlighet att besöka några utställare och kan i den här artikeln redogöra för några intressanta guldkorn på marknaden.

 

Shredders och dammbekämpning från Andersen Contractor

Vid ingången från parkeringen hamnade vi ganska snart i Andersen Contractors monter där man visade Arjes mångsidiga shredder som klarar att effektivt sönderdela det mesta av material. Man visade också en siktskopa från Trevi Benne samt stofthanteringsutrustning från WLP. Med en tunn vattendimma fångas dammpartiklar i luften effektivt upp och faller till marken. Man visade också en ny liten modell för dammbekämpning som man kallar ET.

www.andersen-contractor.se

 

Fyra batteridrivna nyheter från Fredsund och Weber

Att batteridriften på allvar slagit igenom bland bygg- och anläggningsmaskinerna råder ingen tvekan om. Ett bra exempel på detta är vibroplattorna, rundplattorna och stamparna. Flera av leverantörerna visade nyheter däribland Fredsund Maskin som säljer Weber i Sverige. På mässan visade man fyra nya batteridrivna modeller, CR2DC, CFR90DC, CF2DC och stampen SRE590DC.

CR2DC är en batteridriven fram- och bakåtgående platta som väger 143 kg inklusive batteriet. Packningsbredden är 45 cm. Maskinen drivs av en Honda elmotor på 1,8 kW. CFR90DC är en batteridriven framåtgående rundpadda som väger 96 kg inklusive batteriet. Packningsbredden ligger på 43 cm och maskinen drivs av en Honda elmotor på 1,8 kW. Modellen CF2DC är en framåtgående vibroplatta som väger 87 kg inklusive batteri. Packningsbredden är 45 cm och driften kommer av en Honda elmotor på 1,8 kW. Stampen SRE590DC väger med batteri 68 kg och har en stampningsbredd på 28 cm. Även här används samma motor som för de övriga batteridrivna maskinerna. Weber släpper också den lilla batteridrivna asfaltläggaren VPR700DC som med batteri väger 183 kg och har en arbetsbredd på 67 cm. Samma elmotor även här. Förutom Weber är Fredsund även återförsäljare för Epirocs produkter i Sverige.

www.fredsund.se

 

Batteridriven stamp från Bomag

En annan batteridriven nyhet som ställdes ut på mässan var Bomags stamp BT60e, den elektriska motsvarigheten till BT60. Den har en vikt på 71 kg och en prestanda på 2,3 kW, och batteriet kan bytas ut utan verktyg och laddas på under två timmar, enligt Bomag. Batteritekniken är densamma som hos Wacker Neuson. ”Det innebär att vi har samma batterilösning och laddare som Wacker Neusons produkter, elmotorn är densamma”, säger Tobias Rostedt, försäljningsansvarig Bomag på Söderberg & Haak som har den svenska agenturen för Bomag. ”BT60e ligger i beställning och kommer att släppas inom de närmaste månaderna. Det enda som kommer ändras från modellen vi visar här är bygeln som kommer se lite annorlunda ut.”

På vältsidan lanseras nyheten Bomap, ett positioneringssystem som kan mäta antal överfarter vid packning med jord- och asfaltsvältar. Appen är gratis att ladda ned och fungerar på Android-smartphones och surfplattor, utan behov av speciell hårdvara.

www.sodhaak.se

 

Prototyp från svenska Swepac

I Swepacs monter fick besökarna ett smakprov på en annan batteridriven nyhet, nämligen en prototyp av en fram- och backgående markvibrator, FB 200B. Den är lämpad för större arbeten för avgasfri packning av sand, grus och makadam, och bygger på Swepacs patenterade batteriteknik. Den har enligt Swepac en drifttid som överstiger två timmar tack vare ett 4,6 kWh litiumjonbatteri. Modellen har även RFID-nyckel med ”dödmansgrepp”, Bluetooth-uppkoppling, avvibrerat manöverhandtag, med mera. ”Den här modellen kommer vi att släppa innan nästa mässa”, säger Swepacs vd Anders Johansson.

www.swepac.com

 

Jekko-minikran ställs ut för första gången

Svenska Jekko AB presenterade deras minikran SPX650, som finns tillgänglig både med litiumbatteridrift eller vanlig batteridrift. Den har en lyftkapacitet på totalt 5 ton, en lyfthöjd på 23,5 meter och dimensioner på 4460 x 980 x 2020 mm. ”Jekkos mål är att alla kranar ska gå på batteridrift”, säger Jakob Burge på Svenska Jekko. ”Det är första gången vi ställer ut den här modellen på mässa, men vi har redan sålt ett antal på broschyr.”

Hüllert Maskin, som är starkt kopplat till Svenska Jekko, ställde även ut teleskoplastaren Merlo Roto 50.30 Plus. ”Detta är bara en av sex Roto-modeller vi har”, säger Jakob Burge. ”Vi har haft den sedan strax innan pandemin, men detta är första gången vi ställer ut den.”

Merlo Roto 50.30 Plus har en maximal lyftkapacitet på 4950 kg och en maximal lyfthöjd på 29,2 meter. Roto S Plus-serien kännetecknas av bland annat större motor, nytt hydraulsystem och ny drivlina i kombination med en ny tiltbar hytt, kapacitiv joystick och ett nytt lasthanteringssystem.

www.jekkosverige.se
www.hullert.se

 

Batteridriven minidumper

I Kendrills monter demonstrerades den batteridrivna minidumpern Ecovolve ED1500, som liksom namnet antyder har ett lastutrymme på 1500 kg. Modellen gör det möjligt att arbeta avgasfritt i känsliga miljöer, kan högtippa direkt och kan enligt Kendrill användas en och en halv arbetsdag utan laddning. Den har en laddningstid på 10 timmar och drivs av ett 600 Ah batteri. ”Det finns alltmer efterfrågan på att släppa ut mindre avgaser”, säger Karl Holm, regionchef väst Kendrill. ”Den här minidumpern har visat sig vara väldigt lyckad för uthyrning.”

www.kendrill.se

 

OilQuicks budskap

I OilQuicks monter kunde man se såväl lastarfästen som materialhanterarfästen. De demonstrerade även deras grävfäste med tillbehör såsom tiltrotator. Med sin närvaro på mässan vill OilQuick lyfta fram ett budskap till mässans besökare. ”Vi vill pusha tänket med att byta verktyg”, säger Johan Schedin, säljare OilQuick. ”Det ligger fortfarande på en låg nivå från vad vi tycker det borde vara. Våra förhoppningar med mässan är att få pusha det tänket och att få chans att träffa kunder, medarbetare och folk i branschen.”

www.oilquick.com

 

Nyheter hos Bengt Bergs Maskinservice

I montern hos Bengt Bergs Maskinservice, BBM, ställde man ut två hjullastare från finska Wille, nämligen Wille 675 och Wille 475, som lanserades tidigare i år. Wille 675 ersätter Wille 665 när det nya kravet på Steg V-motorer träder i kraft. Axlarnas bärförmåga gör det möjligt att koppla till arbetsredskap både fram, bak och ovanför motorhuven, enligt BBM. Wille 675 är godkänd att dra upp till 14 ton med bromsuttag. Wille 475 har fått en uppdaterad design och många tekniska lösningar för att öka användarvänligheten, enligt BBM. Hytten sitter på framramen och ger en lågbyggd maskin (2180 mm) vilket enligt BBM ger god framkomlighet och förenklar insteget.

BBM visade även för första gången upp Ausa D300AHG, en hjuldumper utan partikelfilter. Denna hjuldumper har stor volym i flaket och en transporthastighet på 17 km/h vilket enligt BBM gör den optimal när stora volymer ska fraktas en längre sträcka. Modellen är 1840 mm bred och har ett svängbart flak (180 grader), en lastkapacitet på 3000 kg och en total maskinvikt på 2701 kg.

www.bbm.se

 

Ny slangpress hos Hydroscand

I Hydroscands monter presenterade de den nya slangpressen H16 som är hälften så tung som föregångaren, det vill säga 11 kg. H16 började säljas redan för ett halvår sedan och är deras minsta, manuella portabla slangpress. Pressen är enligt Hydroscand snabb och enkel att använda, och har dessutom förvaring av pressbackssats.

www.hydroscand.se

 

Dynapac släpper lätta kompakteringsprogrammet

EntreprenadLive blev forumet för Dynapac att lansera sitt nya lätta kompakteringsprogram. I sin monter visade bland andra kompakteringslegenden Stefan Carlsson upp Dynapacs breda sortiment. Här fanns också den nya välten Seismic med som vi skrev om i SRT 4. Men särsklit intressant var alltså det lätta programmet med stampar och vibroplattor. Det lätta programmet består av 31 olika modeller. Bland nyheterna fanns rundpaddan D.Round med en arbetsvikt på 90 kg och packningsbredd på 430 mm. DFP8X också med en vikt på 90 kg och en packningsbredd på 430 mm. Ny är också DFP9X som väger 94 kg och har en packningsbredd på 500 mm. Nya DRQ15 väger 165 kg och packar med en bredd på 450 mm. Nya är också DRQ25 och DRQ30 som väger 240 respektive 282 kg och har båda en packningsbredd på 500 mm. Flera av modellerna finns i batteridrivna varianter. Inom kort lanseras också den fram- och bakåtgående plattan DRP40DX. Stefan Carlsson passade även på att visa upp den batteridrivna elvälten Z.ERA CC900e från Dynapac. Man bjöd på färskrostat kaffe från sin kaffevagn i montern.

www.dynapac.se

 

Många nyheter hos Kranlyft

Även AB Kranlyft ställde ut på Entreprenad Live. Kranlyft är välbekanta som återförsäljare av japanska minikranen Maeda i Europa och Mellanöstern, Magni teleskoplastare och liftar samt mobil- och trailerkranar från Klaas.

På mässan visade man den nya batteridrivna minikranen Maeda MC285CB-3. Det här är en liten smidig maskin som är helt utsläppsfri. Den drivs med Toshibas premium Lithium-Ion-batterier, är lätt och bullrar minimalt.

Maskinen arbetar kontinuerligt i fem timmar innan den behöver laddas men kan även laddas under drift. Det tar 3,5 timmar att fulladda batteriet och 2,20 timmar att ladda upp till 80 procent.

MC285CB-3 har mycket smidiga mått på 2800mm x 750mm x 1470mm vilket gör att den passar utmärkt på trånga byggen. Kranen lyfter maximalt hela 2,82 ton men klarar dock att lyfta 550 kg upp till hela 8,7 meters höjd. Denna lätta maskin väger endast 1995 kg. Maskinen är runtomsvängande i 360° och försedd med vita larvband.

Andra nyheter var Magnis Rickilift som är en teleskoplastare med korg för servicearbeten på hög höjd. Korgens utformning är lite annorlunda då dess design gör det möjligt att arbete från flera olika sidor, exempelvis vid reparation av belysningsstolpar, beskärning av träd och liknande då man behöver komma åt objektet från flera håll. Kranlyft visade också delar av Magnis sortiment av olika typer av liftar som saxliftprogrammet.

I montern fanns också en nyhet från Klaas, en släpvagnsmonterad (3500kg) kran och lift i ett paket. Klaas K23-33 RS City som är el och dieseldriven. Detta är Krankungens andra maskin av samma modell som visat sig bli en succé framför allt bland hallbyggare men även bland takläggare och byggare generellt då den har en lyfthöjd på hela 33 meter.

Kranen har beställts av uthyraren Krankungen men visades på mässan innan den levererades till kund.

www.kranlyft.com

 

Betongradar från GSSI

Blinken Tool känner vi som återförsäljare av positionerings- och mätutrustning från Topcon, Sokkia, Laserliner och Fluke samt drönare från DJI Enterprise, Sensefly med flera. Men under höst har man på allvar börjat marknadsföra ytterligare en agenturprodukt, amerikanska GSSI. GSSI utvecklar och tillverkar så kallad Ground Penetration Radar Systems. Det handlar om utrustning som skannar av exempelvis betong och berättar vad betongen innehåller. Vid alla typer av betonghåltagning och även partiell rivning är det viktigt att ta reda på vad betongen innehåller såsom armering, vattenledningar, elledningar, ventilationsrör och liknande. Man kan inte förlita sig på att ritningar alltid finns och om de stämmer helt och hållet. Med radarutrustning från GSSI kan entreprenörer enkelt och exakt positionera vad som finns i betongen och undvika både onödiga och allvarliga skador. GSSI är ett internationellt respekterat företag som är känt för sina tekniska framsteg inom geofysiska, arkeologiska, infrastruktur-, offentliga arbeten etc. Man har ett brett sortiment av olika lösningar för att skanna betong, mark och andra material som exempelvis hjulförsedda markradarsystem och handhållna system som man enkelt för över betongen för att avläsa den. Detektorerna redovisar den exakta positionen både horisontellt och vertikal och anger på vilket djup föremålet i betongen ligger. ”Vi ser GSSIs radarutrustning som ett perfekt hjälpmedel för att entreprenörer som arbetar med bygg- och anläggningsjobb. Tydliga exempel på användningsområden är vid professionell betonghåltagning, installationshåltagning med mera”, säger Jan-Erik Ljungberg som ansvarar för GSSI på Blinken Tool.

Produktsortimentet är brett och spänner över en rad användningsområden och är utmärkta produkter både att äga som exempelvis betonghåltagningsentreprenör eller att hyra hos en maskinuthyrare.

www.blinken.eu

 

Andra nyheter

Det Göteborgs-baserade företaget PG Export visade upp en rad olika maskiner och produkter i sin monter. Däribland rivningsutrustning från franska Arden och motorkapar från Stihl. Steelwrist fanns på plats och visade sina nya modeller av snabbfästen. Göteborgs Hammarservice som är generalagent för Rammer i Sverige visade Rammers hydraulhammare. DL Maskin som säljer franska Montaberts hydraulhammare ställde ut. Man blev nyligen återförsäljare för Rotar som är ett holländsk varumärke för rivnings- och återvinningutrustning. Allu Svenska AB visade det senaste i sina krossnings och siktningsskopor samt nya demoleringsskopan och även en ny kompaktor. Matek visade de diamantbestyckade kedjesågarna från ICS och bland annat vibroplattor och vältar från Husqvarna samt borrmaskiner från Tyrolit med mera. OP System visade bland annat en rivningsgrävare med lång bom från Sennebogen och rivningsverktyg från Demarec. Rondellen Maskin visade sitt breda sortiment för rivning och uthyrning av maskiner. Scantruck visade nyheter från bland annat Manitou. Nya bolaget ScandKran visade minikranar från Hoeflon och glasliftar från Smart Group. Även StigMachine ställde ut ett brett sortiment av bland annat stampar, vibroplattor och vältar från Ammann och grävare och hjullastare från LiuGong, dumprar från Twaites, grävmaskiner från Huyndai med mera.

På mässan fanns inga av de vanliga varumärkena för pumpar som Grindex och Atlas Copco med men däremot fanns pumpleverantörerna Sulzer och Scandia Pumps på plats som bland annat säljer dräneringspumpar för bygg- och anläggning.

www.entreprenadlive.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×