Stimus i Solna servar proffsen

Publicerad 26/8, 2013

Han har arbetat i elverktygsbranschen i 25 år. Förutom att han har god kunskap om de flesta varumärken i branschen är han ett verkligt proffs på just Hitachi Powertools produkter. Det handlar om Kjell Andersson, en gigant ifråga om elverktyg. Sedan början av mars i år driver han Stimus Elverktyg AB tillsammans med dottern Catrine Sageryd.

Sedan lite drygt ett halvår tillbaka har han sadlat om. Inte så att han bytt bransch. Men han har blivit sin egen genom bolaget Stimus Elverktyg AB på Industrivägen 10A i Solna. I det nya bolaget säljer, servar och reparerar man en rad olika maskiner och utrustningar för bygg- och anläggningsbranschens proffsanvändare. Kunnandet och tyngdpunkten ligger förstås på elverktyg och några varumärken som man både eller antingen säljer och servar är: Hitachi, Bosch, Festool, Fein, Makita, Milwaukee, Pasload, Flex, DeWalt, Senco, Metabo, JS Pump och många fler. Man är dessutom auktoriserad serviceverkstad för många av varumärkena. Förutom att man säljer nytt säljer man även begagnat. Man kör dessutom demonstrationer av nya maskiner regelbundet. När det gäller service eller reparation så kan betydligt många fler namn nämnas inom olika produktsektorer såsom bensinkapar, handhållna verktyg, golvslipar, dammsugare och luftrenare, kompaktorer och mycket mera. “Service och reparation skall definitivt vara vår riktigt starka sida. Här har vi redan idag goda resurser med två teknikplatser som är målet att bygga ut till fem”, berättar Kjell Andersson.

Kanaliserade sin energi på något eget
Den officiella öppningen av butik och verkstad i Solna hölls den fjärde september i år. Men verksamheten drog igång redan i mars. Sedan i våras har man påbörjat en renovering av lokalerna vilken kommer att pågå successivt ett tag framöver. “Att bli sin egen känns väldigt stimulerande och är något jag funderat över ganska länge. Men det är först nu jag både vågat och haft tid at ta steget”, säger Kjell. Men han gör det inte på egen hand. Vid sin sida har han dottern Catrine Sageryd. Catrine har tidigare drivit ett eventbolag men kände att hon ville arbeta med något nytt. När pappa kom med erbjudandet nappade hon. “Jag kunde egentligen inget om maskiner specifikt men att driva och organisera ett bolag har jag en hel del erfarenhet från. Det här känns både kul och stimulerande”, säger Catrine. Catrines främsta uppgift inom bolaget är att ansvara för ekonomin men hon arbetar också tillsammans med Kjell ute i butiken och träffar kunderna.
Kjell däremot har hur mycket erfarenhet som helst från verktyg och maskiner. Det började för drygt 25 år sedan. Han jobbade först med infästningar och kom in i branschen när bolaget Maskinkrona köpte Svensk Råplugg. På den tiden hade Svensk Råplugg Hitachi-agenturen i Sverige och det var då Kjell bekantade sig med de högkvalitativa produkterna från Japan. Bolaget bytte sedan namn till Mark & Co då bolaget övertog agenturen efter att Maskinkrona gått i konkurs. År 2006 förvärvades Markt & Co av moderbolaget i Japan och bytte namn till Hitachi Powertools Sweden AB. Kjell har hängt med hela tiden och arbetat med olika saker inom bolaget såsom att ha varit serviceansvarig, produktansvarig, ansvarig för utbildning och mässverksamhet, suttit i Hitachis ledningsgrupp och mycket mera. Han har dessutom anlitats flitigt av Swedish Rental Association, SRA framförallt när det gäller hans kunnande inom vibrationer, avvibrering och arbetsmiljö samt inom SRAs nya satsning PSI. Han har hållit en del föreläsningar i dessa ämnen också och ingått i fler olika kodgrupper inom SRA. Vidare har han arbetet med SIS, Swedish Standard Institute. Det Kjell inte vet om elverktyg- och maskiner är inte värt att veta.

Inga avtal från början
Men att vara egen företagare har han dock mindre erfarenhet från. “När jag bestämde och fick möjligheten att förvärva konkursboet Stimus kändes det faktiskt bra redan från början. Jag har så oerhört mycket energi och intresse för att jobba med det här så nu känns det riktigt bra att kunna kanalisera denna energin på sin egen verksamhet”, säger Kjell. När bolaget förvärvats sa Kjell upp sig från Hitachi vilket var den sjätte mars i år. Två dagar innan, den fjärde mars hade verksamheten redan dragits igång. Men det skulle ta tre månader innan han kunde jobba heltid i nya bolaget med tanke på uppsägningstiden från Hitachi. Under dessa tre månader fick Catrine sköta den dagliga verksamheten på företaget. “Man kan väl säga att vi ändå startade på noll. Jag har i och för sig ett enormt kontaktnät i branschen som jag vårdar noga men vi hade inga som helst avtal med de varumärken vi representerar idag. Det var bara att sätta sig ner och börja ringa runt. Efter ett antal samtal har vi nu avtal för försäljning och/eller service och reparation av de flesta existerande märken i branschen. Nästan så att vi inte har utrymme för fler”, säger Kjell.
Efter att man knutit ett 20-tal varumärken till sig ifråga om försäljning och kan serva maskiner och utrustningar för lika många fler varumärken började man att renoverar lokalen som var ganska sliten. Man började med butiken där man bytte golv och gjorde om inredningen samt installerade helt nytt displaymaterial för sina varumärken. När butiken är helt klar kommer man fortsätt med att renovera verkstad och serviceytorna. Man skall inreda med nytt kök och fikarum där kunder kan sitta ner, äta frukost eller bara ta en kopp kaffe kanske i väntan på att en maskin skall bli klar för leverans.

Satsar på proffsen
“Målet för verksamheten är att ganska snabbt har fem servicetekniker som hela dagarna ser till att maskiner blir servade eller reparerade. Vi jobbar på att skapa inlämningsställen runt om i Stockholm så att det dels blir enklare för kunden och dels att vi kan åka runt och hämta upp maskiner som ska servas”, säger Catrine.
Idag jobbar Aladin Abd Al Razzak och Saad Casey som servicetekniker på bolaget. Kjell berättar att han mål är också att åka runt på byggen och till entreprenörer och hämta maskiner som behöver servas. Det geografiska arbetsområdet är framförallt Storstockholm men man har redan idag kunder runt om hela Mälardalen. Vad gäller leverans av reservdelar så levererar man redan idag till hela landet. Så det är inget som hindrar att man ringer Stimus i Solna om man behöver en del snabbt och smidigt.
När SRT frågar hur Kjell och Catrine vill beskriva det som de kallar “Det Nya Stimus” så svarar de: “Vi vill lyfta namnet Stimus i Solna. Vi är Stimus! Och här kan alla kunder få snabb och kvalitativ hjälp med sina maskiner i en trevlig och välkomnande miljö”, säger Catrine. “Bredd i sortimentet och unikt produktkunnande förenat med mycket korta leveranstider och utomordentlig service är kanske våra viktigaste motton och en garanti för att proffsen i branschen skall snabbt få den hjälp de behöver”, tillägger Kjell. När SRTs utsände lämnar Stimus på Industrivägen i Solna så är det utan tvekan med uppfattningen att de båda ägarna menar allvar med vad de säger. Det är dessutom sällan man möter företagare som i den grad brinner, som Kjell och Catrine, för uppgiften. Vi kan inget annat än att önska dem lycka till med uppgiften, en uppgift som är skräddarsydd för dem.
Text och foto Jan Hermansson

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×