Smart inlärning med webbaserade utbildningar från Hantverkarskolan

Publicerad 5/7, 2021 kl. 13:40

Att gå en branschutbildning för att öka sitt säkerhetstänk och sin kompetens ska inte ha några trösklar. Det tog Hantverkarskolan fasta på när de lanserade sina webbaserade utbildningar som enkelt kan integreras i det vanliga arbetet.

I takt med att regelverken skärpts och tekniken förfinats och blivit mera avancerad inom bygg- och anläggningsbranschen har kravet på kompetens och kunnande ökat bland nyttjarna. Behovet av specifika branschutbildningar har ökat och även det faktiska utbudet av utbildningar.

 

Att öka sitt kunnande ska inte ha några trösklar

Men en branschutbildning måste vara lättillgänglig, pedagogisk och inte ta ett för stort anspråk av elevernas tid. Ett av de utbildningsföretag som slagit huvudet på spiken med sina webbaserade utbildningar är Svenska Webbutbildningar AB och deras utbildningskoncept Hantverkarskolan.se.

Upphovsmännen till bolaget är Ronny Ronholt, Sten-Erik Thieme och Mikael Dahlholm. Ronny och Sten-Erik arbetar främst med utbildningarna och Mikael står för den digitala utformningen av den webbaserade plattformen. Ronny är i grunden maskinuthyrare och var också grundaren till E-butiken Verktygsproffsen.se. Sten-Erik har tidigare arbetat med tyngre anläggningsmaskiner, lastbilar, timmerbilar med mera.

Bolaget startade så sent som förra året men upphovsmännen har lång erfarenhet från bygg- och anläggningsbranschen.

“Hela vårt utbildningspaket lanserades i maj förra året men vi hade då utvecklat och jobbat med konceptet under två år innan”, berättar Ronny Ronholt när SRTs utsände träffar honom och Sten-Erik Thieme i utbildningslokalerna i Knivsta norr om Stockholm.

“Man får väl säga att timingen var ganska bra med tanke på att Corona-pandemin bröt ut och allt blev webbaserat ändå.”

Hantverkarskolans affärsidé är att vara verktyget för de som är instruktörer eller vill bli. De vänder sig endast till instruktörer och lärare av utbildningarna och handlar bland annat om teori via webbaserade utbildningar. Samt integrera de verktyg som behövs för att underlätta instruktörens vardag med till exempel elektroniska slutprov. Viktigt att tillägga är att instruktörerna äger kunden hela vägen från start till mål. Ringer slutkunder till oss för utbildningar så delar vi ut dem till närmast tillgänglig instruktör i närheten av kunden. Vi utför aldrig utbildningar mot slutkunder.

Idag erbjuder Hantverkarskolan.se sex webbaserade utbildningar för instruktörer vilka är:

Fallskydd för lift, Fallskydd med räddning, Lift/Mobila arbetsplattformar, Minikran 10 tonmeter, Minikran 10 tonmeter och Säkrare lyft samt Säkrare lyft. Utbildningarna kan kopplas till ID06. Vad som sticker ut lite extra med Hantverkarskolans utbildningar är att man är först i Sverige med att erbjuda minikranutbildningar.

“Användningen av minikranar ökar ständigt på marknaden och att kunna hantera dessa maskiner är av största vikt för framförallt säkerheten på arbetsplatsen”, berättar Sten-Erik.

Minikranutbildningen sattes upp med stöd från Swedish Rental Associations läroplan.

 

Men hur funkar Hantverkarskolans utbildningar?

“Upplägget har gjorts väldigt enkelt och pedagogiskt. De som har behov av en utbildning börjar med att ta kontakt med någon av våra instruktörer. Instruktören bokar direkt ett praktiktillfälle med eleven. Instruktören lägger snabbt och enkelt upp en utbildning på sin partnerinloggning och eleven får då en inloggning till sin utbildning. För eleven så tar den digitala delen att läsa mellan två till fyra timmar och den praktiska delen för eleverna ligger mellan tre till fem timmar beroende på utbildning.

Våra webbaserade utbildningar går att genomföra i princip var som helst. Tack vare vårt gränssnitt funkar det alldeles utmärkt att köra utbildningen genom en smartphone”, säger Ronny.

På de webbaserade kurserna jobbar man mycket med bilder och korta instruktionsfilmer och det är snabbt och enkelt att som instruktörselev ta till sig. Efter varje del i de webbaserade utbildningarna ställs kontrollfrågor med kryssalternativ som måste besvaras korrekt så att man kommer upp i en viss poängnivå och tillåts går vidare i utbildningen. Det är omöjligt att fuska sig fram i utbildningen för att instruktören kan hela tiden följa eleverna vartefter de tar sig fram genom utbildningen. En komplett kurs avslutas sedan med ett praktiktillfälle med instruktören där man har möjlighet att ställa de eventuella frågor som kan ha uppkommit under självstudierna. Därefter utför instruktören en snabbgenomgång på allt eleverna läst och till sist ett digitalt eller utskrivet slutprov för elev. Är eleven godkänd på den teoretiska delen så går man vidare med den praktiska delen. Om man därefter godkänns på båda delarna skapas ett personligt kursbevis digitalt. Efter genomgången kurs finns allt kursmaterial och kursintyg tillgängligt digitalt för den utbildade eleven. Då blir det enkelt för eleven att gå tillbaka och fräscha upp minnet eller att mejla sitt kursintyg till en beställare. 

När de utbildade instruktörerna håller sina utbildningar finns allt utbildningsmaterial på Hantverkarskolan.se att beställa eller ladda ner. Kurserna finns även i bokform med tillhörande Power Point-presentationer. 

“För att utbilda de som redan är instruktörer behöver vi mellan två till fyra timmar i ett digitalt möte så det är inget som dras i långbänk så att säga. Behöver vi utföra en hel instruktörsutbildning ligger detta under en två dagars utbildning.

Idag finns minst 300 branschutbildningar inom bygg- och anläggning och behovet att utbilda är stort.

I takt med att utrustningen förändras och blir svårare att hantera och att regelverken ständigt skärps är utbildning avgörande för att öka säkerheten på arbetsplatsen men också att bli mera attraktiv som entreprenör och effektiv på arbetet”, säger Ronny.

Med jämna mellanrum nås branschen av att olyckor inträffat och att arbetare skadats allvarligt eller till och med förolyckats.

“Det är väldigt viktigt att säkerhetstänket ökas rent generellt i branschen och vi behöver fler instruktörer som önskar utbilda sig för att hålla utbildningar”, säger Sten-Erik.

Både Ronny och Sten-Erik framhåller värdet av att utbildningarna hålls med små grupper av deltagare. Med för stora grupper tenderar en del information att falla mellan stolarna.

 

Utbildningar för alla typer av kunder

De kunder som Svenska Webbutbildningar vänder sig till varierar en del. Det kan vara små och stora maskinuthyrare som erbjuder egna utbildningar till sina kunder såsom Cramoskolan, Rallco, Hyreshuset och Krankungen i Sollentuna eller företag som renodlat arbetar med branschutbildningar. 

“Vi ser en fantastisk potential i detta att utbilda med hjälp av våra webbaserade utbildningar och behovet är stort. Vi har märkt en tydlig respons från våra instruktörer att de uppskattar upplägget med att de är webbaserade och de upplever inte att det är någon nackdel i jämförelse med fysiska utbildningar. Tvärtom kan utbildningstiden kortas, men ändå får eleverna mycket mer information än vad instruktörerna kan delge dem under en förmiddag med en powerpointpresentation”, säger Ronny.

“Dessutom kan de med våra webbaserade utbildningar genomföra flera kurser per dag”, tillägger Sten-Erik.

Ronny och Sten-Erik känner att de nu är riktigt varma i kläderna och utbildningarna rullar på bra trots att man fortfarande är lite i startskedet.

“Vi vill dock inte stressa på utvecklingen av företaget utan ta allt med ro och inte ha något krav på oss att växa snabbt. Det viktigaste är att istället se till att allt blir rätt och att våra instruktörer får ut mesta möjliga av våra utbildningar”, säger Ronny.

Marknadsföringen av Hantverkarskolan är dock viktig och att få ut informationen om vilka utbildningar man erbjuder. Den här artikeln är ett bra exempel på det men även regelbundna utskick av nyhetsbrev från Hantverkarskolan samt att man är synliga på exempelvis sociala medier som Facebook, LinkedIn och Instagram.  

www.hantverkarskolan.se

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×