LUR går från klarhet till klarhet

Publicerad 4/3, 2024 kl. 13:02

Lur har nu tagit nästa steg i sitt arbete för att återetablera dess arbete med att kvalitetssäkra utbildningar för mobila arbetsplattformar. Under sin konferens som hölls på Welcome Hotel Barkarby den 24-25 jan i år var det sakfrågorna som dominerade.

För ett par år sedan tog Liftutbildningsrådet, förkortat LUR, ett ordentligt omtag i sin verksamhet på uppdrag från Rentalföretagen. En arbetsgrupp tillsattes som består av Yvonne Erlandsson, Mikael Öberg och Magnus Jaasund. Arbetsgruppen kallade till en första LUR-konferens som hölls på Scandic Infracity i mars 2023 där frågan om det fanns ett behov av att återuppliva LUR vilket deltagarna var rörande överens om.  Som tidningen skrev om redan då så betecknades den här konferensen av till ett brainstorming möte där arbetsgruppen fick fortsatt förtroende att dra upp riktlinjer hur LUR skulle arbeta i framtiden. Detta arbete har pågått intensivt under hösten och mynnade ut i en ny konferens som den här artikeln behandlar om.

På tvådagarskonferensen deltog 31 personer från medlems- och utbildningsföretag och där man arbetade igenom en gedigen agenda. Några av sakfrågorna som berördes var bland annat revideringar av Liftläroplans dokument (LLP), ackrediterings/certifieringsfrågor, TA avspärrningar och samarbeten med andra utbildningsorgan. 

”Till skillnad från den första konferensen, som mer betecknades som en brainstorming där en massa idéer kastade upp på bordet, så skulle jag vilja kalla konferensen nu i januari mera som ett resultatinriktat möte. Nu diskuterade vi en rad olika sakfrågor och kom fram till en hel del bra saker som för LUR framåt i sitt arbete”, säger Yvonne Erlandsson när SRT intervjuar henne och Rentalföretagens tf. VD och branschansvariga Monika Rubensson. ”Årets konferens blev mycket mera konkret och riktlinjerna för hur LUR ska jobba framgent mycket tydligare. Det känns som att vi börjar bli varma i kläderna och det känns bra”, tillägger hon. 

Monika Rubensson berättar att den första dagen på konferensen pratade man mycket om framtiden och hur LUR skall integreras i Rentalföretagen. LURs viktigaste uppgift är att verka för att minska arbetsplatsolyckorna där mobila arbetsplattformar är inblandade. Vägen dit är att kvalitetssäkra liftutbildningarna för de liftutbildare som är en del av LUR. ”Vi måste aktivt och kraftfullt sträva efter att de som köper liftutbildningar använder utbildningsföretag som erbjuder seriösa utbildningar”, säger Monika. Idag finns det tyvärr ett fortsatt stort mörkertal där utbildningsföretag säljer bristfälliga utbildningar. 

 

Ackrediterade företag och certifierade utbildare

Ett fortsatt viktigt arbete är att ackreditera utbildningsföretag och certifiera dess utbildare. En stor förändring från tidigare blir att LUR inte längre kommer att certifiera utbildare i egen regi utan kommer att använda sig av en tredjeparts lösning. LUR kommer fortsatt att ackreditera företag vilket innebär att företaget uppfyller åtaganden som ställs i LLP, använder sig av godkänt utbildningsmaterial samt har god företagssed. LUR befinner sig i slutarbetet med att ta fram riktlinjer, ackrediterings- och certifieringsunderlag och avser att vara i full gång under 2024.

 

Hur göra man avspärrningar rätt?

Svante Andersson från TA-avspärrningar gav en föreläsning om komplexiteten kring avspärrningar där beställare, arbetsgivare, uthyrare och fastighetsägare har skyldigheter som ibland kan vara svåra att överblicka samt samordna. 

 

Mycket engagerade deltagare

Det var inte bara en massa föreläsningar som pågick utan några av de viktigaste framtida punkterna för LUR blev bearbetade i ett antal workshops. Det genererade till mycket intressanta diskussioner som i sin tur ledde fram till många bra förslag som nu kommer att användas som underlag i det framtida arbetet med LUR. Yvonne och Monika berättade om ett stort engagemang från alla deltagarna och att hela konferensen präglades av högt i tak och att alla kom till tals. Många bra kontakter knöts och samtalen fanns där under hela konferensen och pågick även under fika/lunch/middag och i slutbedömningen från deltagarna framgick att alla var överens om det var väl värt tiden att vara med. 

 

Kan vi få bort olyckor med mobila arbetsplattformar?

Yvonne Erlandsson poängterar att olycksstatistiken är fortsatt hög i Sverige vad gäller olyckor inom byggsektorn. 2016 fördubblades olycksstatistiken och har sedan dess legat kvar på samma nivå. Vid konferensen på Welcome Hotel föreläste Rasmus Aronsson, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket, där han förmedlade information kring hur Arbetsmiljöverket arbetar och hur olycksstatistiken sett ut de senaste åren. Mycket fokus har det senaste året varit på att göra om AFS’arna och där en ny författningssamling kommer att tas i bruk under våren 2025. 

Ett viktigt arbete för LUR är att belysa att arbetsgivarens ansvar gentemot sin personal. Det innefattar att tillhandahålla rätt utrustning, göra riskbedömningar och säkerställa att de har erforderlig kunskap, både praktiskt och teoretiskt, för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt”, säger Yvonne.

”Vi ser att LURs syfte är att arbeta för att säkerställa utbildningars kvalitet och underlätta för beställare att hitta rätt utbildare och att detta skulle kunna bidra till att minska antalet olyckor vid arbete med mobila arbetsplattformar. Här har vi naturligtvis en nollvision i sikte.”, säger Monika. 

 

LUR framåt

Ytterligare ett resultat från konferensen är att det skapades en förstärkt arbetsgrupp bestående av både små och stora utbildningsföretag och som kommer att fortsätta arbetet med att driva Liftutbildningsrådet framåt i samarbete med Rentalföretagen. ”Målet är att vi under 2024 ska kunna vara en del av Rentalföretagen då vi ser stora beröringspunkter mellan utbildnings och uthyrningsföretagen” säger Monika Rubensson.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×