Hammerglass kan vara skillnaden mellan liv och död
Publicerad 16/11, 2023 kl. 11:14Rätt glasrutor i olika typer av entreprenadmaskiner kan vara skillnaden
mellan liv och död. Några som vet det med besked är svenska tillverkaren av förarsäkra rutor, Hammerglass. SRTs utsända reporter Ann-Louise Larsson besökte företaget i södra Sverige i början av sommaren.
Hammerglass har satsat över 15 miljoner kronor på att utveckla förarsäkra rutor till entreprenadmaskiner. Rutorna görs av polykarbonat med en speciell ytbehandling som ger en mängd fördelar för operatören i hytten, men även för maskinägaren. Företaget har i många år höjt rösten för förändring i branschen när det handlar om förarsäkerhet, tester och certifieringar – och det finns fortfarande mycket att göra.
Låg medvetenhet och säkerhetsglasens betydelse
Trots att ett stenblock, betongblock eller annat rivningsmaterial i vissa fall vara förenat med livsfara för maskinföraren om det faller mot hytten är medvetenheten om säkerhetsglas för maskinhytter generellt sett låg – och ibland väljer arbetsgivaren inte tillräckligt eller rätt typ av skydd för alla de risker som maskinföraren utsätts för.
”Många säger lite slarvigt att de vill ha en sprängklassad ruta och tror att det är bra så. En sprängklassad ruta klarar tryckvågen från en dola, men den kan däremot gå sönder av en vass stenprojektil som skjuts iväg av tryckvågen från samma explosion och därigenom skada föraren i hytten. Därför är en bra början att göra en riskanalys och se vad kan hända på arbetsplatsen? Utifrån den kan man sedan välja den bästa lösningen”, säger Martin Mellerhav, utvecklingsansvarig på Hammerglass.
Hammerglass startade år 2006 och vilar på tre ben; Automotive, Infrastruktur och Fastighet. För tillfället är Automotive – alltså fordonsindustrin – det största affärsområdet. Hammerglass erbjuder säkerhetslösningar för en rad applikationer där anläggningsmaskiner används, allt från demolering till vägbyggen, stenbrott och i gruvor. Mottot är att maskinföraren i alla lägen ska kunna känna sig trygg och säker.
”Vi ser inte varför en maskinförare ska ta en större säkerhetsrisk under sin arbetsdag än någon som sitter på ett kontor? Idag finns produkterna och tekniken för att göra maskinerna mer säkra”, säger Florian Lauterbach, chef för Automotive på Hammerglass.
Extremt hållbar termoplast skyddar
Hammerglass använder sig av polykarbonat i sina rutor, en extremt hållbar termoplast –300 gånger starkare än vanligt glas. Polykarbonat i sig är dock känsligt för både solljus och kemikalier. Därför krävs en speciell typ av ytbehandling för att materialet ska kunna användas i de tuffa miljöer som entreprenadmaskiner används i. Med en specialutvecklad ytbehandling som bygger på nanoteknik får Hammerglass dess speciella egenskaper som gör att glaset behåller sin optiska klarhet (det vill säga gulnar inte), samt blir resistent mot repor och rengöring. I utbudet av olika rutor finns numera även en Infra Red-variant som ger skydd mot solens starka strålar och som ger en behagligare temperatur i hytten.
”Det är en ny egenskap som vi kan lägga till övriga Hammerglass-egenskaper och som bland annat kan bidra till att sänka bränsleförbrukningen genom att AC:n inte behöver användas lika hårt under varma dagar”, säger Martin Mellerhav. IR-rutorna är inte tillåtna att använda på framrutan men kan användas till alla övriga rutor och taklucka i hytten.
”Ytterligare en fördel med Hammerglass är att de inte brinner, så vid en brand i motorutrymmet har föraren längre tid på sig att ta sig ur hytten. Jag skulle gärna se en standard att alla bakrutor på maskinerna blev Hammerglass i framtiden”, säger han.
Så sent som under förra året inträffade två allvarliga olyckor i Sverige där stenblock föll mot grävmaskinshytter. I båda fallen hade maskinerna Hammerglass och förarna klarade sig oskadade.
”Vi fick ett mail där det stod ”tack för era glas, vi är så lyckliga över att våra förare lever idag”. Vi har sedan köpt loss hytten från maskinen som fick ett tio tons stenblock över sig och haft med oss på mässor som ett tydligt exempel”, berättar Martin Mellerhav.
Sedan 2010 är det lag i Sverige på att den som arbetar där det finns risk för odetonerade sprängladdningar eller för att stenar kan träffa maskinen ska ha tillräckligt förarskydd. Lagen kom till efter ett par allvarliga olyckor och Hammerglass har ingått i den projektgrupp som arbetat för att lösa problemet, på det sättet växte affärsområdet Automotive och den så kallade RABS-ramen fram. Det är en specialutvecklad stålram som håller rutan på plats vid tryckvågen av en explosion. Den lösningen har sedermera testats och utvecklats för att kunna ersätta traditionella gallerrutor, som både begränsar sikten och inte erbjuder ett heltäckande skydd mot mindre stenar som kan borra sig in genom rutan mellan ribborna i gallret.
”Idag skulle jag säga att 25-30 procent av maskinerna över 30 ton som arbetar i riskfyllda miljöer i Sverige har Hammerglass. Det finns betydligt fler som skulle dra nytta av Hammerglass fördelar – framförallt genom minskade stillestånd orsakade av trasiga rutor, men så klart först och främst för säkerheten för föraren i hytten”, säger Martin Mellerhav.
Hela 40 procent av alla maskinförare i Europa råkar ut för spruckna eller krossade rutor på sin maskin fler än fem gånger om året, enligt Hammerglass. Investeringen i en okrossbar ruta betalar sig på det sättet snabbt.
Produktutveckling och tillverkning i södra Sverige
All utveckling och tillverkning sker i Förslöv i norra Skåne, där finns även ett ”Experience Center” där besökare kan testa produkterna och se att de verkligen håller för att slå på med basebollträ, yxa och slägga. Hammerglass största marknader finns framförallt i Skandinavien men tillväxt sker i Europa. Hammerglass finns etablerade med kontor i Tyskland och Italien, och har fått igång en bra försäljning även i Nordamerika, där produkterna säljs av Volvo samt enstaka kunder i Afrika och Australien.
Alla produkter har genomgått de hårdaste testerna som finns på marknaden och har alla certifikat som krävs för användning inom olika applikationer.
”Vi har en jättebra och uppskattad produkt för skogsindustrin, det enda vi saknar är ett certifikat för skogsmaskiner där man använder sig av kedjesågar. Vår produkt skulle klara av en glödhet kedjelänk som slungas mot rutan, men vi har ännu inte lagt fokus på att genomgå testet”, förklarar Florian Lauterbach.
Hammerglass säljer sina produkter via webbshop, utrustningsverkstäder och maskintillverkare.
”Vi skulle vilja utöka våra samarbeten med maskintillverkarna och dels komma in hos fler, dels få dem att förstå nyttan med våra produkter och att de monteras direkt från fabrik”, säger Florian Lauterbach.
”Ofta när en kund beställer sin maskin med Hammerglass kommer den till utrustningsverkstaden med originalruta som verkstaden får ta bort och ersätta med Hammerglass. I många fall går rutorna sönder när de tas bort och kasseras innan de ens använts. Miljömässigt skulle det vara en stor fördel för alla om vi kunde komma till rätta med den onödiga hanteringen”, inflikar Martin Mellerhav.
Ett stort jobb som ligger framför Hammerglass är att öka kännedomen och kunskapen hos både maskinförare och arbetsgivare inom entreprenad- och rivningssektorn om vikten av rätt säkerhetslösning.
”Vi tar alla chanser vi får att lyfta frågan, sedan är det upp till kunden att välja leverantör”, säger Florian Lauterbach.